Chleb pełnoziarnisty mieszany na zakwasie żytnim

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pyszny, ze spieczoną skórką! Zakwas najlepiej wykonać samemu.

  • 4 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
    200 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
    200 g mąki orkiszowej
    1,5 łyżki oliwy
    2 łyżeczki soli
    łyżeczka cukru ( u mnie fruktoza)
    troszkę drożdży ( 30-40 g )
    6 łyżek zakwasu żytniego
    woda ( na oko)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pełnoziarnisty mieszany na zakwasie żytnim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać fruktozę z drożdżami , 3 łyżkami ciepłej wody i płaską łyżką mąki orkiszowej, odstawić do wyrośnięcia. Resztę składników wsypać do dużej miski i zagnieść ciasto ,dodać wyrośnięte drożdże, zagnieść jeszcze raz ,uformować bochenek i zostawić na 2-3 godziny. Piec przez 20 minut w 200 stopniach ,potem lekko skropić wodą i piec kolejne 30 minut w 190 stopniach , do uzyskania chrupiącej skórki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować