Chleb mieszany na drożdżach

  • wyświetlono: 13154 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Chleb mieszany na drożdżach

IMG_20170910_124019_602
  • 160min

Składniki

Bochenek okrągły o średnicy 26 cm

Zaczyn na chleb

mąka pszenna 100 g
drożdże świeże 20 g
miód 1 łyżeczka
woda letnia 1 szklanka

Ciasto właściwe

mąka pszenna 400 g, plus do podsypywania
mąka żytnia typ 720 – 70 g
mąka razowa typ 2000 orkiszowa drobno mielona – 70 g
sól 1 łyżka
woda 1/2 szklanki

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb mieszany na drożdżach

  • 1. Przygotowanie
    Wszystkie składniki rozcieram na gładko, pozostawiam w ciepłym miejscu pod przykryciem, do wyrośnięcia. Po upływie 20-30 minut zaczyn powinien pracować, na wierzchu utworzy się charakterystyczna piana, a jego poziom nieco się podniesie, wtedy jest gotowy do dalszego przygotowania chleba.

    W dużej misce mieszam wszystkie rodzaje mąki z solą, do momentu dokładnego połączenia. Dodaję gotowy zaczyn, i pozostałą ilość wody, mieszam tylko do połączenia składników. Odstawiam do wyrośnięcia na czas około 2 godzin. Ciasto odgazować.
    Stolnicę podsypuję mąką, ciasto przekładam i zagniatam ręcznie około 10 minut. Konsystencja powinna być gładka, ale dość luźna nadająca się do swobodnego formowania kształtu chleba. Ciasto odstawiam do ponownego wyrastania na czas kolejnych 2 godzin, umieszczam je w czystej misce lekko natłuszczonej oliwą, formując wstępnie kształt okrągłego bochenka. Wierzch misy przykrywam folią spożywczą. Pod koniec fazy wyrastania, nagrzewam piekarnik do maksymalnej temperatury z wcześniej umieszczonym garnkiem z pokrywą ( garnek żeliwny, lub metalowy przystosowany do wysokich temperatur).
    Po upływie dwóch godzin ciasto, należy jeszcze raz odgazować. Ostrożnie przekładam ciasto do garnka, lekko podsypanego mąką, ponownie nadając okrągły kształt. Wierzch chleba zraszam wodą, robię jedno nacięcie ostrym nożem, oprószam mąką orkiszową. Piekę pod przykryciem 35 minut w temperaturze 220 °C, następnie bez pokrywy około 15 minut na złoty kolor kontrolując kolor skórki.
    Upieczony chleb studzę na kratce, przed rozkrojeniem. Chleb najlepiej smakuje w dniu wypieku, na drugi dzień skórka mięknie, pozostaje smaczny. Przechowuję w lnianym worku na pieczywo.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniachlebpieczywochleb mieszany

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb pszenny na drożdżach

Dodane przez: Reniutka

Chleb pszenny na drożdżach

Chleb pszenny na drożdżach niebywale...

chleb pszenny na drożdżach

Dodane przez: PolskaGotuje

Pszenny chleb na drożdżach

Prosty, szybki chleb na co dzień

Chleb pszenny razowy na drożdżach

Dodane przez: anemon

Chleb pszenny razowy na drożdżach

Świetnie nadaje się na kanapki,...

image-0kd03e0

Dodane przez: viki2903

CHLEB ORKISZOWY (na drożdżach)

CHLEB ORKISZOWY

Chleb ziołowy na drożdżach

Dodane przez: akrobatka22

Chleb ziołowy na drożdżach

Chlebek pachnący ziołami! Prosty,...

Chleb mieszany razowy na suszonych drożdżach

Dodane przez: AnetaJ

Chleb mieszany razowy na suszonych drożdżach

Bardzo prosty przepis na chleb...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE