PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Chleb mieszany na drożdżachhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0005/29/fbe778837ae7d5eb7edaf2b26174abab27fe1301.jpeg585656http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/chleb-mieszany-na-drozdzach
mąka pszenna 100 g
drożdże świeże 20 g
miód 1 łyżeczka
woda letnia 1 szklanka
Ciasto właściwe
mąka pszenna 400 g, plus do podsypywania
mąka żytnia typ 720 – 70 g
mąka razowa typ 2000 orkiszowa drobno mielona – 70 g
sól 1 łyżka
woda 1/2 szklanki
Sposób przygotowania przepisu:
Chleb mieszany na drożdżach
1.
Przygotowanie
Wszystkie składniki rozcieram na gładko, pozostawiam w ciepłym miejscu pod przykryciem, do wyrośnięcia. Po upływie 20-30 minut zaczyn powinien pracować, na wierzchu utworzy się charakterystyczna piana, a jego poziom nieco się podniesie, wtedy jest gotowy do dalszego przygotowania chleba.
W dużej misce mieszam wszystkie rodzaje mąki z solą, do momentu dokładnego połączenia. Dodaję gotowy zaczyn, i pozostałą ilość wody, mieszam tylko do połączenia składników. Odstawiam do wyrośnięcia na czas około 2 godzin. Ciasto odgazować.
Stolnicę podsypuję mąką, ciasto przekładam i zagniatam ręcznie około 10 minut. Konsystencja powinna być gładka, ale dość luźna nadająca się do swobodnego formowania kształtu chleba. Ciasto odstawiam do ponownego wyrastania na czas kolejnych 2 godzin, umieszczam je w czystej misce lekko natłuszczonej oliwą, formując wstępnie kształt okrągłego bochenka. Wierzch misy przykrywam folią spożywczą. Pod koniec fazy wyrastania, nagrzewam piekarnik do maksymalnej temperatury z wcześniej umieszczonym garnkiem z pokrywą ( garnek żeliwny, lub metalowy przystosowany do wysokich temperatur).
Po upływie dwóch godzin ciasto, należy jeszcze raz odgazować. Ostrożnie przekładam ciasto do garnka, lekko podsypanego mąką, ponownie nadając okrągły kształt. Wierzch chleba zraszam wodą, robię jedno nacięcie ostrym nożem, oprószam mąką orkiszową. Piekę pod przykryciem 35 minut w temperaturze 220 °C, następnie bez pokrywy około 15 minut na złoty kolor kontrolując kolor skórki.
Upieczony chleb studzę na kratce, przed rozkrojeniem. Chleb najlepiej smakuje w dniu wypieku, na drugi dzień skórka mięknie, pozostaje smaczny. Przechowuję w lnianym worku na pieczywo.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze