Chili con carne to danie kuchni meksykańskiej, bardzo sycące i szybkie do przygotowania, polecam!
45 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
400 - 500 g wołowiny
400 g pomidorów (mogą być mrożone lub z puszki)
puszka czerwonej fasoli
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
1 duża papryka
2 cebule średniej wielkości
2 ząbki czosnku
2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
1,5 szklanki bulionu wołowego z kostki
1-2 papryczki chili
sól, pieprz
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka kuminu
Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zmielić. Pomidory, paprykę, cebule pokroić w niewielką kostkę, czosnek bardzo drobno. Papryczki chili umyć, przeciąć, wyjąć pestki (przy wyjmowaniu pestek koniecznie trzeba założyć rękawiczki), pokroić drobno. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek. Gdy lekko się zrumienią (około 2 min.) doprawić przyprawami: oregano, kuminem i słodką papryką. Następnie wrzucić mięso i obsmażyć na dużym ogniu, cały czas mieszać.
2.Dodać lekko posiekane pomidory, bulion, koncentrat i pokrojone oraz pozbawione pestek papryczki chili. Aby złagodzić ostrość daję jeszcze pokrojoną czerwoną słodką paprykę (nie musicie !). Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Na końcu dodać odcedzoną fasolę z puszki, dusić przez kolejne 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ryżem lub plackami tortilla.
Komentarze