Babka żonkil

2.67 (3 ocen)

  • 59 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ostatni, zaległy przepis świąteczny. Dzisiaj babka żonkil. Pięknie się prezentuje i dobrze smakuje, polecam!

  • 59 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto białe:
    6 białek
    1 łyżka octu
    1/2 łyżeczki soli
    3/4 szklanki cukru pudru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    kilka kropel olejku waniliowego

    Ciasto żółte:
    6 żółtek
    kilka kropel olejku waniliowego
    1/4 łyżeczki soli
    3/4 szklanki cukru pudru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 szklanki wrzącej wody

    Dodatkowo:
    masło lub margaryna do wysmarowania formy
    bułka tarta do wysypania formy
    cukier puder lub lukier do dekoracji
Wystaw ocenę:

2.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Babki

Babka żonkil - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szklanka = 250 ml

    Ciasto białe: formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ubić białka z solą do spienienia, dodać ocet i dalej ubijać, aż piana zacznie utrzymywać kształt, ale nie będzie jeszcze bardzo sztywna. Wlać olejek waniliowy. Następnie dodać przesiany cukier puder, mąkę i wszystko delikatnie połączyć z pianą. Ciasto białe wylać do formy, odstawić.
  • 2. Ciasto żółte: żółtka ubijać około 3 minut, dodać sól i olejek waniliowy. Nadal ubijać i dodawać stopniowo przesiany cukier puder. Następnie dodawać naprzemiennie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wrzątek. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Ciasto żółte wylać na ciasto białe.
  • 3. Babkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Babkę ostudzić i udekorować w dowolny sposób: cukrem pudrem lub lukrem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ocet Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować