Ciasto białe: formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ubić białka z solą do spienienia, dodać ocet i dalej ubijać, aż piana zacznie utrzymywać kształt, ale nie będzie jeszcze bardzo sztywna. Wlać olejek waniliowy. Następnie dodać przesiany cukier puder, mąkę i wszystko delikatnie połączyć z pianą. Ciasto białe wylać do formy, odstawić.
2.Ciasto żółte: żółtka ubijać około 3 minut, dodać sól i olejek waniliowy. Nadal ubijać i dodawać stopniowo przesiany cukier puder. Następnie dodawać naprzemiennie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wrzątek. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Ciasto żółte wylać na ciasto białe.
3.Babkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Babkę ostudzić i udekorować w dowolny sposób: cukrem pudrem lub lukrem.
Komentarze