Burito meksykańskie

4.26 (250 ocen)

Pyszne, aczkolwiek dość kaloryczne danie kuchni meksykańskiej. Jednak od czasu do czasu można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa;))

Składniki:

  • Tortille:
    350g mąki pszennej,
    1/2 łyżeczki granulowanego czosnku,
    1/2 łyżeczki soli,
    łyżka oleju rzepakowego,
    niepełna szklanka przegotowanej wody.

    Farsz:
    500g mielonej wołowiny,
    puszka kukurydzy,
    puszka czerwonej fasoli,
    cebula,
    puszka pomidorów,
    2 ząbki czosnku,
    łyżka przyprawy do Burito,
    1/3 szklanki wody,
    sól, pieprz,
    szklanka startego sera,
    1/2 pęczka natki pietruszki,
    łyżka oleju rzepakowego.
Wystaw ocenę:

4.26 (250 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Burito meksykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • burito1 1. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso oraz drobno posiekany czosnek, dokładnie wymieszać, dusić około 5 minut. Następnie dodać odsączoną fasolę i kukurydzę, pokrojone pomidory wraz z zalewą. Podlać wodą, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do Burito. Dusić około 15 minut na małym ogniu. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
  • burito2 2. Mąkę przesiać, dodać sól, czosnek i olej. Zagniatając, stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe porcje i rozwałkować na okrągły, cienki placek. Smażyć z obu stron na odrobinie oleju (dosłownie kropelka!) i łopatką dociskać pojawiające się pęcherzyki powietrza.
  • burito3 3. Na środek tortilli nakładać farsz,
  • burito4 4. składać jak kopertę.
  • burito5 5. Układać w naczyniu żaroodpornym złączeniem do dołu, posypać startym serem. Piec około 15 minut w temp. 200st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować