Placuszki twarogowe z musem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski włożyć twaróg i rozgnieść widelcem. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Masę z żółtek dodać do twarogu i wymieszać razem. Następnie dodać przesianą mąkę i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do masy twarogowej. Wszystkie składniki połączyć delikatnie mieszając łyżką. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju, nakładać porcje ciasta po 2 łyżki formując kształt placka. Zmniejszyć ogień do minimum. Smażyć z każdej strony na złoty kolor po 2 minuty. Każdy placek odsączyć na papierowym ręczniku.
2.Przygotować mus malinowy. Maliny oczyścić, umyć, przełożyć do rondla, wlać wodę, sok z cytryny lub limonki, wsypać cukier wanilinowy. Całość wymieszać, gotować do momentu aż maliny się rozgotują, a cukier rozpuści. Sos przelać przez gęste sito, przetrzeć i ostudzić. Placuszki twarogowe polać musem malinowym i podawać.
Komentarze