Placuszki twarogowe z musem malinowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 28 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Delikatne, puszyste i szybkie placuszki twarogowe z musem malinowym, idealne na śniadanie czy obiad, polecam!

  • 28 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g twarogu
    3 jajka
    szczypta soli
    cukier wanilinowy
    1 łyżka cukru pudru
    3 czubate łyżki mąki pszennej
    olej do smażenia

    Mus malinowy:
    300 g malin - mogą być mrożone
    około 1/4 szklani wody (60 ml)
    cukier wanilinowy
    sok z cytryny lub limonki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pancakes

Placuszki twarogowe z musem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski włożyć twaróg i rozgnieść widelcem. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Masę z żółtek dodać do twarogu i wymieszać razem. Następnie dodać przesianą mąkę i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do masy twarogowej. Wszystkie składniki połączyć delikatnie mieszając łyżką. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju, nakładać porcje ciasta po 2 łyżki formując kształt placka. Zmniejszyć ogień do minimum. Smażyć z każdej strony na złoty kolor po 2 minuty. Każdy placek odsączyć na papierowym ręczniku.
  • 2. Przygotować mus malinowy. Maliny oczyścić, umyć, przełożyć do rondla, wlać wodę, sok z cytryny lub limonki, wsypać cukier wanilinowy. Całość wymieszać, gotować do momentu aż maliny się rozgotują, a cukier rozpuści. Sos przelać przez gęste sito, przetrzeć i ostudzić. Placuszki twarogowe polać musem malinowym i podawać.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować