Chili con carne

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pikantne danie z mięsa mielonego, z fasolką, kukurydzą w sosie pomidorowym z dodatkiem ostrych przypraw: czosnku, chilli, pieprzu ziołowego.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,

    duża cebula,

    papryka czerwona,

    pomidory krojone w puszce,

    fasola czerwona w puszce

    puszka kukurydzy

    łyżeczka chilli w proszku,

    4 ząbki czosnku,

    łyżeczka oregano,

    szczypta kminu rzymskiego,

    szczypta pieprzu ziołowego

    sól

    łyżka masła

    100 mi bulionu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce masła wraz z czosnkiem przyciśniętym przez praskę oraz pokrojoną w kostkę paprykę.

    Następnie dodajemy mięso mielone, które podsmażamy przez ok 10 minut. W tym czasie mięso powinno być gotowe. Dodajemy bulion pozostałe przyprawy oraz pomidory, odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę. Mieszamy.

    Dusimy na małym ogniu pod przykryciem jeszcze przez 5 minut.

    Tradycyjnie podajemy np. z nachosami lub w placku tortilli, ja przełamałam przepis i podałam z makaronem oraz tartą mozzarellą i natką pietruszki dla złamania ostrości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować