meksykańskie chili con carne

4.49 (176 ocen)

  • 20 min

Pikantne, łatwe do przygotowania danie na obiad lub kolację. Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką lub z ryżem. Ja czasem dorzucam makaron i mam spagetti :)

  • 20 min

Składniki:

  • pół kg mielonego mięsa
    słoiczek przecieru pomidorowego
    pół puszki kukurydzy - można dać całą puszkę
    puszka czerwonej fasolki razem z zalewą
    czosnek granulowany
    2 łyżki suszonej cebulki
    łyżeczka sproszkowanego chilli lub mała, posiekana papryczka
    pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
    pół łyżeczki bazyli
    pół łyżeczki oregano
    sól, pieprz,
    łyżka oliwy lub oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Meksykańskie chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelnię dajemy łyżkę oliwy lub oleju, wrzucamy mięso i smażymy na wolnym ogniu aż mięso zmieni kolor. Dodajemy sól, pieprz, chili, czosnek, bazylię, oregano oraz sproszkowane papryki. Mieszamy wszystko. Wlewamy fasolkę wraz z zalewą oraz kukurydzę (kukurydza bez zalewy). Dodajemy przecier pomidorowy i suszoną cebulkę (jeśli jest za gęste można podlać odrobinę wodą). Dusimy na małym ogniu ok 10 min. delikatnie mieszając.
    Podajemy ze świeżą bagietką, bułeczką lub z ryżem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować