Moja wariacja na temat Chili con carne, u mnie z białą fasolą. Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Dla zabieganych i mocno zapracowanych :)
25 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
500 g wieprzowego mięsa mielonego
2 łyżki oleju
1 duża cebula
1 puszka krojonych pomidorów
1/2 szklanki wody
1 puszka białej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
1 czerwona papryka
3 duże ząbki czosnku
1 zaokrąglona łyżeczka słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka oregano
1/4 łyżeczki chili
sól
pieprz
ryż długoziarnisty
Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wyłożyć na patelnię, dodać drobno pokrojoną cebulę, mieszając podsmażyć na oleju.
2.Dołożyć puszkę krojonych pomidorów, fasolę, kukurydzę oraz pokrojoną paprykę, podlać wodą. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką w proszku, oregano, chili, solą i pieprzem. Gotować bez przykrycia ok. 15 minut. Podawać z ryżem długoziarnistym.
3.Gotować bez przykrycia ok. 15 minut. Podawać z ryżem długoziarnistym.
Komentarze