• 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chałka

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 05 kg mąki pszennej tortowej
    10 g drożdży suchych lub
    1 szkl mleka
    80 ml wody
    50 g cukru
    0,5 łyżeczka soli
    30 g masła, roztopionego

    białko do posmarowania
    mak do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe

Chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z drożdżami, mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim cukier, masło rozpuszczamy. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy chałkę, układamy na blaszce do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Po ok 20 min uruchamiamy piekarnik nastawiając na ok 180 st. Smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy makiem, pieczemy ok 30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować