Chałka dyniowa

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Jesienne wydanie kultowego już przepisu na chałkę. Ma prześliczny, charakterystyczny dla ciast z dodatkiem dyni, żółciutki kolor. Dodatkowo zawdzięcza jej puszystość, świeżość, strukturę oraz zmniejszenie ilości masła. Chałka bardzo dobrze się kroi w cienkie kromki, nawet jeszcze ciepła (nie można się powstrzymać ! ). Maślana i niesamowicie pyszna. Dla mnie najlepiej smakuje sowicie posmarowana masłem. Poezja !

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
    3 łyżki cukru
    450 g mąki pszennej
    100 ml ciepłego mleka
    100 ml ciepłej wody
    1 łyżka roztopionego masła
    1 jajko
    200 g puree z dyni (upieczona do miękkości i zmiksowana dynia)

    Dodatkowo:
    70 g mąki krupczatki
    50 g masła
    50 g cukru
    rozbełtane jajko
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Chałka dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem i 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Chałka dyniowa 2. Pozostałą mąkę mieszamy z jajkiem, wodą, puree oraz masłem, dodajemy rozczyn i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, wkładamy do miski wysmarowanej olejem i odstawiamy na ok 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Chałka 3. Dużą blachę wykładamy papierem, a ciasto lekko wyrabiamy. Dzielimy na 3 kawałki tej samej wielkości i rolujemy, aż uzyskamy piękne wałeczki o długości ok 25- 30 cm. Zaplatamy z nich warkocz, przekładamy go na blachę, a końce podwijamy pod spód. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na ok 30 minut.
  • 4. Czas na kruszonkę. Mąkę, masło i cukier wkładamy do miseczki i rozcieramy między palcami tak długo, aż powstaną spore grudki.
  • Chałka 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 ° C. Wyrośniętą chałkę smarujemy dokładnie jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 30 minut, aż skórka będzie mocno zarumieniona.

    Smacznego!

Porady

Do chałki możecie dodać rodzynki lub suszoną żurawinę, smakuje wyśmienicie!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować