Parówki w drożdżowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i 3 łyżki mąki. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.W miseczce za pomocą widelca roztrzepujemy jedno jajko, dodajemy olej.
3.Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajko i wyrośnięte drożdże.
4.Ciasto dobrze wyrabiamy. Rozwałkujemy dość cienko i kroimy w paseczki.
5.Parówkę kroimy na pół, zawijamy w plasterek sera, dodajemy odrobinę ketchupu i owijamy wszystko ciastem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6.Roztrzepujemy drugie jajko i smarujemy nim nasze bułeczki. Posypujemy papryką lub bazylią. Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.
Komentarze