Parówki w drożdżowym cieście

4.23 (404 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszne na ciepło i zimno:)

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    1 szklanka mleka
    50 g drożdży
    5 łyżek oleju
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    2 jajka
    parówki - ok. 12 sztuk
    ser żółty
    ketchup
    suszona bazylia, papryka w proszku
Wystaw ocenę:

4.23 (404 ocen)

Parówki w drożdżowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdże 1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i 3 łyżki mąki. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • jajko 2. W miseczce za pomocą widelca roztrzepujemy jedno jajko, dodajemy olej.
  • drożdże 3. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajko i wyrośnięte drożdże.
  • ciasto 4. Ciasto dobrze wyrabiamy. Rozwałkujemy dość cienko i kroimy w paseczki.
  • parówki w cieście 5. Parówkę kroimy na pół, zawijamy w plasterek sera, dodajemy odrobinę ketchupu i owijamy wszystko ciastem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • parówki w cieście 6. Roztrzepujemy drugie jajko i smarujemy nim nasze bułeczki. Posypujemy papryką lub bazylią. Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować