Drożdżówka staropolska

  • wyświetlono: 62396 |
  • dodany do książki kucharskiej: 21 |
  • polecenia: 2

Przepis na pyszną drożdżówkę znalazłam w starym zeszycie. Ciasto jest niezwykle miękkie i rozpływa się w ustach. Moi domownicy przepadają za nią i nie mogą doczekać się, kiedy przestygnie a konsumowania nie kończą tylko na jednym kawałku.

2018-06-09-16-53-32
  • 70min

Składniki

1 kg mąki
100 g drożdży
500 ml mleka
3 jajka
1 i 1/4 szklanki cukru
125 g margaryny
1/4 szklanki oleju

Kruszonka:
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/4 kostki margaryny

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżówka staropolska

  • 1. Mleko podgrzewamy z cukrem. Odlewamy około pół szklanki do innego naczynia, dodajemy drożdże i 2-3 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Do reszty mleka dodajemy margarynę i olej, gotujemy. Wrzące wlewamy do miski i mieszamy drewnianą łyżką dosypując połowę mąki. Ciasto jest gorące, więc nie radzę robić tego ręka. Stopniowo dodajemy po jednym jajku a następnie zaczyn. Na koniec dosypujemy resztę mąki. Ciasto nadal mieszamy łyżką. Jego konsystencja powinna być dość rzadka.
  • 3. Kiedy wszystkie składniki połączą się, nakrywamy miskę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Dzięki temu, że ciasto jest nadal dość ciepłe, proces ten powinien trwać najwyżej 1 godz.
  • 4. Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce. Za pomocą dłoni rozgniatamy margarynę w cukrze z mąką. Powinna być dobrze schłodzona, ponieważ miękka będzie się rozpuszczała pod wpływem ciepłoty ciała. W ten sposób otrzymamy nieregularne grudki.
  • 5. Wyrośnięte ciasto zagniatamy przez chwilę podsypując odrobiną mąki. Przekładamy do prostokątnej formy o wymiarach 25 x 40 cm i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut do suchego patyczka. Drożdżówka staropolska po przestygnięciu jest gotowa do podania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babcidrożdżówkaśniadanie na słodkostaropolski przepis

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Drożdżówki

W sam raz na śniadanie z kubkiem...

Piernik staropolski

Dodane przez: bogusia82

Piernik staropolski

Piernik staropolski jest bardzo...

image-1o6f2l2

Dodane przez: KuchniaPoli

Piernik staropolski

Piernik staropolski

Racuchy staropolskie

Dodane przez: diars

Racuchy staropolskie

Te racuchy zawsze wyrosną! Nie...

image-167m5na

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Piernik staropolski

Piernik Staropolski długo dojrzewający,...

Pierniczki staropolskie (długodojrzewające)

Dodane przez: akrobatka22

Pierniczki staropolskie (długodojrzewające)

Lubiane przez dużych i małych smakoszy-...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE