Drożdżówka staropolska

  • wyświetlono: 93186 |
  • dodany do książki kucharskiej: 23 |
  • polecenia: 2

Przepis na pyszną drożdżówkę znalazłam w starym zeszycie. Ciasto jest niezwykle miękkie i rozpływa się w ustach. Moi domownicy przepadają za nią i nie mogą doczekać się, kiedy przestygnie a konsumowania nie kończą tylko na jednym kawałku.

IMG_20200608_150134_540
  • 70min

Składniki

1 kg mąki
100 g drożdży
500 ml mleka
3 jajka
1 i 1/4 szklanki cukru
125 g margaryny
1/4 szklanki oleju

Kruszonka:
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/4 kostki margaryny

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżówka staropolska

  • 1. Mleko podgrzewamy z cukrem. Odlewamy około pół szklanki do innego naczynia, dodajemy drożdże i 2-3 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Do reszty mleka dodajemy margarynę i olej, gotujemy. Wrzące wlewamy do miski i mieszamy drewnianą łyżką dosypując połowę mąki. Ciasto jest gorące, więc nie radzę robić tego ręka. Stopniowo dodajemy po jednym jajku a następnie zaczyn. Na koniec dosypujemy resztę mąki. Ciasto nadal mieszamy łyżką. Jego konsystencja powinna być dość rzadka.
  • 3. Kiedy wszystkie składniki połączą się, nakrywamy miskę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Dzięki temu, że ciasto jest nadal dość ciepłe, proces ten powinien trwać najwyżej 1 godz.
  • 4. Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce. Za pomocą dłoni rozgniatamy margarynę w cukrze z mąką. Powinna być dobrze schłodzona, ponieważ miękka będzie się rozpuszczała pod wpływem ciepłoty ciała. W ten sposób otrzymamy nieregularne grudki.
  • 5. Wyrośnięte ciasto zagniatamy przez chwilę podsypując odrobiną mąki. Przekładamy do prostokątnej formy o wymiarach 25 x 40 cm i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut do suchego patyczka. Drożdżówka staropolska po przestygnięciu jest gotowa do podania.

jeśli drożdżówka Wam posmakowała, zobaczcie nasz zbiór przepisów na kuchnię staropolską

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babcidrożdżówkaśniadanie na słodkostaropolski przepis

Komentarze

Podobne przepisy

Piernik staropolski dojrzewający

Dodane przez: anemon

Piernik staropolski dojrzewający

Lepszego piernika od tego nigdy...

Pierniki staropolskie na ciescie dojrzewajacym

Dodane przez: Kloruś

Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym

Pulchne, aromatyczne pierniczki...

Piernik staropolski

Dodane przez: bogusia82

Piernik staropolski

Piernik staropolski jest bardzo...

image-167m5na

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Piernik staropolski

Piernik Staropolski długo dojrzewający,...

Racuchy staropolskie

Dodane przez: diars

Racuchy staropolskie

Te racuchy zawsze wyrosną! Nie...

.

Dodane przez: Anitka0804

Drożdżówki

W sam raz na śniadanie z kubkiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE