,MAŚLANA CHAŁKA

5 (3 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Najprostszy przepis na domowe pieczywo na śniadanie. Przepysznie maślana, posmarowana masłem ...i nic więcej nie trzeba - no chyba że kubek mleka ;)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • pól kg mąki
    1 szklanka ciepłego mleka
    1/3 kostki drożdży - ok 30 g
    100 g masła
    szczypta soli
    5 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

,maślana chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę mąki , odrobinę cukru i mleka- mieszamy, odstawiamy zaczyn aż podrośnie.
    Masło roztapiamy.
    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier,. sól, mieszamy suche składniki.
    Do suchych składników dodajemy zaczyn drożdżowy, ostudzone masło. Wszystko dokładnie mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli jest potrzeba podsypujemy mąką.
    Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę by podrosło.
    Z ciasta formujemy 4 wałki jednakowej długości - formujemy warkocz, przekładając na zmianę ,,wałeczki" ciasta. Aby to uprościć, możemy po prostu zapleść warkocza z trzech części.
    Zaplecioną chałkę odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia. następnie pieczemy do zrumienienia ok. 40 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Drożdże Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować