,maślana chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę mąki , odrobinę cukru i mleka- mieszamy, odstawiamy zaczyn aż podrośnie.
Masło roztapiamy.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier,. sól, mieszamy suche składniki.
Do suchych składników dodajemy zaczyn drożdżowy, ostudzone masło. Wszystko dokładnie mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli jest potrzeba podsypujemy mąką.
Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę by podrosło.
Z ciasta formujemy 4 wałki jednakowej długości - formujemy warkocz, przekładając na zmianę ,,wałeczki" ciasta. Aby to uprościć, możemy po prostu zapleść warkocza z trzech części.
Zaplecioną chałkę odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia. następnie pieczemy do zrumienienia ok. 40 minut
Komentarze