Przepyszna chałka przygotowana na kefirze. Mięciutka i puszysta i chrupiącą skórką i słodką kruszonką. Taka chałka to idealny dodatek do kawy, herbaty czy szklanki zimnego mleka. Z przepisu wychodzą dwie duże chałki.
2 godz.
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
30 g świeżych drożdży,
1 łyżka mąki,
1 łyżka cukru,
400 g kefiru (temperatura pokojowa),
1 kg mąki,
3/4 szklanki cukru,
4 jajka,
100 g rozpuszczonego masła.
KRUSZONKA:
Chałka na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek przygotujemy zaczyn. Do miski kruszymy świeże drożdże, wsypujemy łyżkę mąki i łyżkę cukru i wlewamy ciepły kefir. Kefir może powinien mieć temperaturę pokojową. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Do misy miksera wsypujemy mąkę i cukier oraz wbijamy jajka. Wlewamy również przygotowany zaczyn i rozpuszczone masło.
Całość miksujemy na wolnych obrotach około 20-30 minut.
Przygotowane ciasto odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce aby podrosło.
Z przygotowanych składników wyjdą dwie spore chałki.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy na bok.
Jedną część ciasta dzielimy na dwie części, następnie każdą część na 3 części i robimy równie wałki. Robimy warkocz.
Z drugiej części robimy to samo czyli dzielimy na 3 części i splatamy warkocz. Warkocz układamy na drugim warkoczu i ładnie zlepiamy.
Tą samą czynność robimy z drugą częścią ciasta.
Przygotowane chałki układamy na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowane chałki odstawiamy na 30 minut aby podrosły.
Z masła, mąki i cukru tworzymy kruszonkę.
Chałki smarujemy rozmieszanym jajkiem i posypujemy przygotowaną kruszonką.
Komentarze