CHAŁKA NA KEFIRZE

Przepis można edytować samodzielnie przez 7 dni od daty publikacji.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Przepyszna chałka przygotowana na kefirze. Mięciutka i puszysta i chrupiącą skórką i słodką kruszonką. Taka chałka to idealny dodatek do kawy, herbaty czy szklanki zimnego mleka. Z przepisu wychodzą dwie duże chałki.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży,
    1 łyżka mąki,
    1 łyżka cukru,
    400 g kefiru (temperatura pokojowa),
    1 kg mąki,
    3/4 szklanki cukru,
    4 jajka,
    100 g rozpuszczonego masła.
    KRUSZONKA:

    30 g masła,
    30 g cukru pudru,
    60 g mąki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chałka

Chałka na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek przygotujemy zaczyn. Do miski kruszymy świeże drożdże, wsypujemy łyżkę mąki i łyżkę cukru i wlewamy ciepły kefir. Kefir może powinien mieć temperaturę pokojową. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

    Do misy miksera wsypujemy mąkę i cukier oraz wbijamy jajka. Wlewamy również przygotowany zaczyn i rozpuszczone masło.

    Całość miksujemy na wolnych obrotach około 20-30 minut.

    Przygotowane ciasto odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce aby podrosło.

    Z przygotowanych składników wyjdą dwie spore chałki.

    Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy na bok.

    Jedną część ciasta dzielimy na dwie części, następnie każdą część na 3 części i robimy równie wałki. Robimy warkocz.

    Z drugiej części robimy to samo czyli dzielimy na 3 części i splatamy warkocz. Warkocz układamy na drugim warkoczu i ładnie zlepiamy.

    Tą samą czynność robimy z drugą częścią ciasta.

    Przygotowane chałki układamy na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia.

    Przygotowane chałki odstawiamy na 30 minut aby podrosły.

    Z masła, mąki i cukru tworzymy kruszonkę.

    Chałki smarujemy rozmieszanym jajkiem i posypujemy przygotowaną kruszonką.

    Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach góra dół.

    Chałki gotowe do zajadania
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować