Bigos

  • wyświetlono: 706 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Bardzo smaczny bigos im dłużej poleży tym staje się lepszy, idealne i syte danie jednogarnkowe na różne okazje, polecam.

Anitka0804
  • 10 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

1 kg kapusty kiszonej
główka kapusty świeżej
garść mrożonych grzybów leśnych
1 kg żeberek mięsnych
300 g mięsa schabowego
laska kiełbasy
ziele angielskie
liście laurowe
kminek
2 małe słoiczki przecieru
pieprz i sól
olej

Sposób przygotowania przepisu:

Bigos

  • 1. Kapustę kiszoną zalać wodą i zagotować, wodę wylać ( aby bigos później nie był kwaśny ) zalać świeżą wodą i gotować. Do kapusty dodać poszatkowaną świeżą kapustę oraz ziele, kminek, liście laurowe oraz pokrojone mrożone grzyby.
  • 2. W osobnym garnku podgotować na pół twardo żeberka, obrać z kości.
  • 3. Do bigosu dodać mięso schabowe pokrojone w kostkę, podgotowane mięso z żeberek i gotować wszystko do miękkości. Dodać przecier pomidorowy.
  • 4. Na końcu pokroić kiełbasę w kosteczkę i przesmażyć na oleju na patelni, dodać do bigosu, przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kapustakapusta kiszonagrzybyświętadla dziecikolacjaobiaddania główneboże narodzenieimprezaprzyjęciabigosdla rodzinyświąteczny bigosświeża kapustagrzyby mrożonedania z kapustyobiad z kapustyprzepis_miesiąca1000mięsny bigos

Komentarze

Podobne przepisy

bigos

Dodane przez: karinzgr

Bigos

Przepisów na bigos jest wiele,...

Bigos

Dodane przez: MarzenaM

Bigos

Taki oto bigos z różnych przepisów...

Bigos

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Bigos

Pomimo tego, że kuchnia polska...

bigos

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Bigos

Bigos jest bardzo wdzięczną potrawą...

bigos

Dodane przez: aliss06

bigos

nie ma to jak bigos mojej mamy,...

Bigos

Dodane przez: Natalia Ch 1987

Bigos

Pyszny bigos podgrzany na patelni...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE