Bigos chyba każdemu z nas kojarzy się ze świętami i tradycją. Nie może go zabraknąć na świąteczny stole. Gotowany przez 2 dni nabiera wyjątkowego smaku i aromatu.
Bigos z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę odciskam z soku, przekładam do dużego garnka, zalewam zimna wodą do zakrycia kapusty. Włączam na mały ogień. W tym czasie kroję mięso w kostkę i przesmażam na suchej patelni. Zaczynam od karkówki ponieważ ma więcej tłuszczu. Smażę do momentu, aż mięso bedzie ładnie przypieczone. Przekładam do miski i następnie smażę wołowinę, pod koniec smażenia dodaję cebulę pokrojoną w kostkę, liście laurowe i ziele angielskie. Usmażoną wołowinę przekładam do miski z karkówką i odstawiam.
Grzyby namoczyć w małej ilości wody. Po 30 minutach gotowania się kapusty dodaję przecier pomidorowy, podsmażone mięso, mieszam, całość gotuję kolejne 30 minut i dodaję: suszone grzyby namoczone w 1 szklance wody (dodaję z wodą), powidła śliwkowe oraz starte na tarce jabłko. Całość mieszam i gotuje kolejne 2h na wolnym ogniu często mieszając. Po 3h gotowania wyłączam i zostałam na noc do wystudzenia.
Kolejnego dnia gotuję ok 2h na wolnym ogniu pamiętając o częstym mieszaniu, aby bigos się nie przypalił. Gotow, gorący bigos wkładam do wypażonych słoików, zakręcam i układam na ściereczkę do góry dnem, aby się zawekowały. Gorące słoiki z bigosem zakrywam kilkoma ściereczkami kuchennymi, aby dłużej trzymamy ciepło i lepiej się zawekowały.
Słoiki przechowuje w zimnym miejscu.
Dobrze zawekowane wytrzymają spokojnie kilka msc.
Komentarze