Bigos z powidłami śliwkowymi

3.66 (41 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bigos chyba każdemu z nas kojarzy się ze świętami i tradycją. Nie może go zabraknąć na świąteczny stole. Gotowany przez 2 dni nabiera wyjątkowego smaku i aromatu.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 słoiki kapusty kiszonej z marchewką (900ml)
    600g wołowiny
    1kg karkówki
    1 jabłko kwaśne
    1 słoiczek przecieru pomidorowego (200g)
    Powidła śliwkowe (290g)
    Grzyby suszone garść
    2 cebule małe
Wystaw ocenę:

3.66 (41 ocen)

Zobacz również:

Bigos

Bigos z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę odciskam z soku, przekładam do dużego garnka, zalewam zimna wodą do zakrycia kapusty. Włączam na mały ogień. W tym czasie kroję mięso w kostkę i przesmażam na suchej patelni. Zaczynam od karkówki ponieważ ma więcej tłuszczu. Smażę do momentu, aż mięso bedzie ładnie przypieczone. Przekładam do miski i następnie smażę wołowinę, pod koniec smażenia dodaję cebulę pokrojoną w kostkę, liście laurowe i ziele angielskie. Usmażoną wołowinę przekładam do miski z karkówką i odstawiam.
    Grzyby namoczyć w małej ilości wody. Po 30 minutach gotowania się kapusty dodaję przecier pomidorowy, podsmażone mięso, mieszam, całość gotuję kolejne 30 minut i dodaję: suszone grzyby namoczone w 1 szklance wody (dodaję z wodą), powidła śliwkowe oraz starte na tarce jabłko. Całość mieszam i gotuje kolejne 2h na wolnym ogniu często mieszając. Po 3h gotowania wyłączam i zostałam na noc do wystudzenia.
    Kolejnego dnia gotuję ok 2h na wolnym ogniu pamiętając o częstym mieszaniu, aby bigos się nie przypalił. Gotow, gorący bigos wkładam do wypażonych słoików, zakręcam i układam na ściereczkę do góry dnem, aby się zawekowały. Gorące słoiki z bigosem zakrywam kilkoma ściereczkami kuchennymi, aby dłużej trzymamy ciepło i lepiej się zawekowały.
    Słoiki przechowuje w zimnym miejscu.
    Dobrze zawekowane wytrzymają spokojnie kilka msc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować