Bigos Wigilijny (bez mięsa)

4.41 (200 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny aromatyczny bigos wigilijny bez mięsa, z dużą ilością grzybów

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 kg kwaśnej kapusty,
    - 50 g suszonych grzybów (borowiki lub podgrzybki),
    - 6 suszonych śliwek (bez pestek),
    - 3 suszone pomidory,
    - 3 łyżki masła,
    - kilka ziarenek ziela angielskiego,
    - kilka sztuk liści laurowych,
    - 1/2 łyżeczki soli (do smaku, gdyż kapusta może być słona),
    - 1 l wody,
    - ewentualnie 6 pieczarek.
Wystaw ocenę:

4.41 (200 ocen)

Bigos wigilijny (bez mięsa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku (najlepiej wysokim i z grubym dnem) stapiamy masło. Następnie wrzucamy kapustę (gdy mamy bardzo kwaśną i słoną kapustę możemy ją opłukać na sitku). Podsmażamy chwilę, a następnie zmniejszamy ogień. Dodajemy połamane grzyby, śliwki, suszone pomidory, przyprawy, zalewamy 1 litrem gorącej wody. Gdy chcemy dodać pieczarki, dusimy je w plasterkach na małym ogniu, wodę odlewamy. Następnie dodajemy do kapusty. Zmniejszamy ogień, dusimy ok. 1-1.5 godz. pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Ewentualnie dolewamy wody, gdy jest taka potrzeba. Następnie odkładamy bigos do wystudzenia, trzymamy potem w chłodnym miejscu - ja zazwyczaj trzymam na balkonie :) Bigos smakuje najlepiej na drugi, trzeci dzień. Każdego dnia podgrzewamy, gotujemy ok. 1 godz. od czasu do czasu mieszając.

Porady

Najlepiej smakuje na trzeci dzień

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Farsz Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować