• 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, sycący i rozgrzewający bigos z kapusty kiszonej i świeżej z dodatkiem grzybów leśnych, kiełbaski oraz mięska. Idealny na każdą okazję. Ja bardzo uwielbiam bigos szczególnie zimową porą. Uwielbiam takie dania jednogarnkowe. Dzięki powidle bigos wychodzi bardzo smaczny, u mnie na wsi już od dawna się taki gotuje z powidłem i jest pyszny, najlepszy jak już trochę poleży i przejdzie smakami :) gorąco polecam.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
    mała główka świeżej kapusty
    1 kg mięsa z szynki
    400 g kiełbasy
    garść grzybów leśnych mrożonych lub świeżych
    2 listki laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    mały słoik koncentratu pomidorowego
    łyżka powidła śliwkowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bigos staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną posiekać przełożyć do wysokiego garnka i zalać wodą. Gdy kapusta się zagotuje odcedzić i wlać świeżą wodę. Do gotującej kapusty poszatkować świeżą główkę. Dodajemy przyprawy oraz pokrojone grzybki leśne i łyżkę powidła śliwkowego. Mięso z szynki oraz kiełbaskę kroimy w kosteczkę i chwilę smażymy. Wrzucamy do kapusty. Gotujemy do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować