REKLAMA

Bigos staropolski

wyświetlono: 613 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Pyszny, sycący i rozgrzewający bigos z kapusty kiszonej i świeżej z dodatkiem grzybów leśnych, kiełbaski oraz mięska. Idealny na każdą okazję. Ja bardzo uwielbiam bigos szczególnie zimową porą. Uwielbiam takie dania jednogarnkowe. Dzięki powidle bigos wychodzi bardzo smaczny, u mnie na wsi już od dawna się taki gotuje z powidłem i jest pyszny, najlepszy jak już trochę poleży i przejdzie smakami :) gorąco polecam.

opublikowany: 01.02.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
    mała główka świeżej kapusty
    1 kg mięsa z szynki
    400 g kiełbasy
    garść grzybów leśnych mrożonych lub świeżych
    2 listki laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    mały słoik koncentratu pomidorowego
    łyżka powidła śliwkowego
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną posiekać przełożyć do wysokiego garnka i zalać wodą. Gdy kapusta się zagotuje odcedzić i wlać świeżą wodę. Do gotującej kapusty poszatkować świeżą główkę. Dodajemy przyprawy oraz pokrojone grzybki leśne i łyżkę powidła śliwkowego. Mięso z szynki oraz kiełbaskę kroimy w kosteczkę i chwilę smażymy. Wrzucamy do kapusty. Gotujemy do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: mariwanna IMGP5924-4c

Bigos staropolski

Treściwy, syty, aromatyczny, z kiszoną kapustą, grzybami, śliwkami, wędlinami oraz mięsem.

kategoria: kapusta kiszona Dania główne bigos opublikowany: 29.12.2016 | wyświetlono: 1275 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: magdzia44448 44262508_250283372311484_5660960856851087360_n

BIGOS STAROPOLSKI

Prawdziwy, esencjonalny bigos - długo gotowany. Naprawdę polecam. :)

kategoria: Dania główne opublikowany: 29.09.2015 | wyświetlono: 4058 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE