Biały barszcz z jajkiem na wędzonce

4.5 (182 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Mocny rozgrzewająca, pachnąca wędzonką i opalaną cebulką zupa z dodatkiem świątecznego jajka smakuje rewelacyjnie i szybko znika z talerzy naszych gości. Jest obowiązkową potrawą naszego Wielkanocnego stołu.

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500g wędzonego boczku
    500ml żuru z butelki (zakwas)
    4 cebule
    4 liście laurowe
    3 ząbki czosnku
    100ml śmietany 18%
    6 ziemniaków
    4 łyżeczki majeranku
    6 jajek
    sól
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żur Jajko

Biały barszcz z jajkiem na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek wędzony pokroić na plastry, przełożyć do garnka, dodać 2litry wody, rozgniecione ząbki czosnku, liście laurowe i 2 łyżeczki majeranku. Całość gotować kilka minut, dodać 2 opalone na gazie cebule i gotować jeszcze 5 minut. Po tym czasie wyjąć z garnka boczek i cebulę, a wrzucić do wywaru obrane pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki.
  • 2. Boczek wyciągnięty z wywaru pokroić w małą kostkę. Dwie cebule drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać boczek, całość chwilę smażyć i dodać do wywaru z ziemniakami. Gdy ziemniaki są już ugotowane, wlać zakwas i wcześniej zahartowaną śmietanę. Na samym końcu dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na połówki.
  • 4. Biały barszcz podawać z ugotowanymi jajkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować