Barszcz biały

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Barszcz biały zawsze gotuję na żeberkach wędzonych i naturalnym zakwasie.Najlepiej smakuje z jajkiem i białą kiełbasą możemy podać na śniadanie wielkanocne.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 200 gram wędzonych żeberek

    4 surowe białe kiełbaski

    1 szklanka zakwasu na żurek

    1 szklanka śmietany 18 %

    2 ząbki czosnku

    1 łyżka chrzanu tartego

    vegeta

    sól, pieprz

    przyprawa maggi

    2 łyżki majeranku

    3 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz biały Jajko

Barszcz biały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka przekładamy żeberka, cebulę, listek laurowym, ziele angielskie i zalewamy zimną wodą, doprawiamy do smaku Vegetą. Żeberka gotujemy przez godzinę, dodajemy białą kiełbasę, gotujemy kolejną godzinę. Wywar przecedzamy, dodajemy zakwas, gotujemy przez kilka minut, barszcz zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy śmietanę wymieszaną w niewielkiej ilości gorącego barszczu, dodajemy chrzan, wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek rozcieramy w dłoni, doprawiamy do smaku.

Porady

Barszcz podajemy z białą kiełbaską i jajkiem. Barszcz biały najlepiej smakuje z domowym zakwasem: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zurek-94

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Jajka Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować