Barszcz biały

4.96 (182 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszny i aromatyczny barszczyk to wspomnienie mojego dzieciństwa. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dag kości wieprzowych,
    1,5 łyżeczki soli,
    1 marchewka,
    1 pietruszka,
    1/2 selera,
    1 duża cebula,
    10 dag wędzonej kiełbasy,
    10 dag wędzonego boczku,
    2 suszone grzyby,
    4 ziarna pieprzu,
    2 listki laurowe,
    5 ziaren ziela angielskiego,
    20 dag surowej białej kiełbasy,
    2 ząbki czosnku,
    250 ml zakwasu na barszcz,
    2 łyżeczki suszonego majeranku,
    200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%,
    8 jajek.
Wystaw ocenę:

4.96 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz biały

Barszcz biały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka włożyć opłukane kości, wlać 3 litry zimnej wody, posolić i gotować pod przykryciem przez ok. pół godziny.Następnie dodać obrane warzywa, nieobraną opłukaną cebulę, wędzony boczek i kiełbasę , suszone grzyby , pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Po zagotowaniu zszumować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę. Do wywaru dodać białą kiełbasę, majeranek i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut.Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zakwas na żur i gotować około 5 minut często mieszając.Zupę doprawić solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody, dodać kilka łyżek gorącej zupy i zagęścić. Podawać z kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować