BARSZCZ BIAŁY

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tradycyjna polska zupa na Wielkanoc- Barszcz Biały. U mnie robiony na serwatce z mleka wiejskiego z aromatyczną kiełbaską i jajkiem z dużą ilością majeranku i czosnku.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 l. mleka świeżego- wiejskiego
    2-3 ząbki czosnku
    1 cebula
    150g boczku wędzonego
    majeranek
    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    pieprz
    1 kostka rosołowa
    4 kiełbaski śląskie, białe lub wiejskie
    śmietana 18%
    1/2 łyżeczki mąki
    jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz biały Żurek Żur

Barszcz biały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlać do garnka, pozostawić do skwaszenia ( ok 2 dni). Mleko ogrzewać na malutkim gazie- nie gotować. Ostudzić- odcedzić serwatkę od sera.Cebulę przeciąć na pół, zrumienić na patelni z obu stron na złoty kolor, przełożyć do garnka, zalać serwatką, dodać liście , ziele, majeranek, czosnek pokrojony w plasterki i kiełbasę pokrojoną w kostkę .Dodać kostkę rosołową, doprawić do smaku.( Można dolać troszkę wody). Na koniec zabielić śmietaną z odrobiną mąki. Zagotować,podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i chlebem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować