Bezglutenowe placuszki z cukinii i marchewki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne warzywne placuszki. Można podać je z dowolnymi dodatkami, ja podałam z sosem czosnkowym. Idealne na obiad czy nawet kolację. Zagęszczone mąką kukurydzianą, więc są bezglutenowe. Smakują na gorąco jak i na zimno. Bardzo polecam.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na masę cukiniową:
    1 kg młodej cukinii
    2 marchewki
    4 duże jajka
    2 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    1 łyżeczka suszonego czosnku
    1 łyżeczka suszonych pomidorów ( przyprawa )
    2-3 łyżki posiekanego koperku
    1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Bezglutenowe placuszki z cukinii i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy i osuszamy. Obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukinię odciskamy z nadmiaru wody, następnie mieszamy z marchewką, koperkiem, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, dodajemy koperek, przyprawy i dokładnie mieszamy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony do ładnego zrumienienia się. Osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • 3. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Porcja dla 4 osób. Z tej receptury wyszło 16 sztuk placuszków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować