Placuszki twarogowe bezglutenowe

4.47 (163 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Delikatne placki twarogowe to kolejna propozycja na bezglutenowe śniadanie lub podwieczorek na słodko. Podane w towarzystwie świeżych owoców z kleksem ulubionego jogurtu lub owocowego sosu dopełni pożywny i syty posiłek.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje

    ser twarogowy tłusty lub półtłusty 250 g
    jajko
    cukier, ksylitol 2-3 łyżki
    cukier z prawdziwą wanilią lub ziarenka z połowy laski
    mąka ryżowa 4-6 łyżek
    mąka kukurydziana do obtoczenia placuszków
    olej kokosowy do smażenia
    owoce do podania
    cukier puder do posypania opcjonalnie
Wystaw ocenę:

4.47 (163 ocen)

Zobacz również:

Placki Śniadanie

Placuszki twarogowe bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Twaróg blendujemy z jajkiem. Dodajemy pozostałe składniki cukier, wanilię i mąkę ryżową, dokładnie mieszamy ze sobą. Masa serowa powinna mieć na tyle gęstą konsystencję, aby móc je formować. Przy użyciu np. gałkownicy nakładamy porcję do miseczki z mąką kukurydzianą i bardzo delikatnie obtaczamy tak, aby masa była dokładnie pokryta. Olej kokosowy rozgrzewamy na patelni, kładziemy placuszki. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło z ulubionymi owocami.

    Smacznego

Porady

Należy użyć zwykłego twarogu krajanki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować