REKLAMA

Placuszki twarogowe bezglutenowe

wyświetlono: 4870 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Delikatne placki twarogowe to kolejna propozycja na bezglutenowe śniadanie lub podwieczorek na słodko. Podane w towarzystwie świeżych owoców z kleksem ulubionego jogurtu lub owocowego sosu dopełni pożywny i syty posiłek.

opublikowany: 23.08.2017
Udostępnij Pinterest
  • dla 2 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje

    ser twarogowy tłusty lub półtłusty 250 g
    jajko
    cukier, ksylitol 2-3 łyżki
    cukier z prawdziwą wanilią lub ziarenka z połowy laski
    mąka ryżowa 4-6 łyżek
    mąka kukurydziana do obtoczenia placuszków
    olej kokosowy do smażenia
    owoce do podania
    cukier puder do posypania opcjonalnie
Ocena:

(średnia 4.51 z 158 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Twaróg blendujemy z jajkiem. Dodajemy pozostałe składniki cukier, wanilię i mąkę ryżową, dokładnie mieszamy ze sobą. Masa serowa powinna mieć na tyle gęstą konsystencję, aby móc je formować. Przy użyciu np. gałkownicy nakładamy porcję do miseczki z mąką kukurydzianą i bardzo delikatnie obtaczamy tak, aby masa była dokładnie pokryta. Olej kokosowy rozgrzewamy na patelni, kładziemy placuszki. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło z ulubionymi owocami.

    Smacznego

Porady

Należy użyć zwykłego twarogu krajanki.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anik9 IMG_0024 (1)

Twarogowe placuszki

Przepis mam od babci. Przywodzi smak dzieciństwa

kategoria: Placki opublikowany: 27.09.2018 | wyświetlono: 334 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE