Te placuszki bardzo często robię latem, wystarczy delikatna zmiana składników i za każdym razem smakują inaczej. Polecam !
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
składniki na 20-25 placuszków
ponad 1 kg nieobranej cukinii ( u mnie było 1,2 kg)
2 średnie jajka
5-6 łyżek mąki pszennej np. tortowej
1/2 sporej marchewki
1/2 korzenia pietruszki
2 łyżeczki natki pietruszki
sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku,
Placuszki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie obieramy i ścieramy na największych oczkach tarki, solimy i odstawiamy na 15 min np. na sito bądź durszlak do obcieknięcia nadmiaru soku.
2.Po odsączeniu nadmiaru soku, przekładamy ją z powrotem do miski, ścieramy do niej marchew i pietruszkę (możemy pominąć jeśli nie lubimy tych warzyw) dodajemy posiekana natkę pietruszki, przyprawy, wbijamy 2 całe jajka oraz dodajemy make. Mieszamy całość do uzyskania niezbyt gęstej konsystencji.
3.Rozgrzewamy patelnie z niedużą ilością oleju i smażymy placuszki na rumiana z oby dwóch stron. Podajemy ze śmietaną/jogurtem lub sosem np. tzatziki.
Komentarze