Placuszki z Cukinii

4.5 (183 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Te placuszki bardzo często robię latem, wystarczy delikatna zmiana składników i za każdym razem smakują inaczej. Polecam !

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na 20-25 placuszków
    ponad 1 kg nieobranej cukinii ( u mnie było 1,2 kg)
    2 średnie jajka
    5-6 łyżek mąki pszennej np. tortowej
    1/2 sporej marchewki
    1/2 korzenia pietruszki
    2 łyżeczki natki pietruszki
    sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku,
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Placuszki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie obieramy i ścieramy na największych oczkach tarki, solimy i odstawiamy na 15 min np. na sito bądź durszlak do obcieknięcia nadmiaru soku.
  • 2. Po odsączeniu nadmiaru soku, przekładamy ją z powrotem do miski, ścieramy do niej marchew i pietruszkę (możemy pominąć jeśli nie lubimy tych warzyw) dodajemy posiekana natkę pietruszki, przyprawy, wbijamy 2 całe jajka oraz dodajemy make. Mieszamy całość do uzyskania niezbyt gęstej konsystencji.
  • image-0j1mu3w 3. Rozgrzewamy patelnie z niedużą ilością oleju i smażymy placuszki na rumiana z oby dwóch stron. Podajemy ze śmietaną/jogurtem lub sosem np. tzatziki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować