Barszczyk czysty wigilijny

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Barszczyk czysty wigilijny

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg buraków
    1 machewka
    pietruszka
    cebula
    1 szkl wywaru z gotowanych grzybów
    0,5 l zakwasu z buraków
    sól
    pieprz czarny
    cukier
    ocet jabłkowy
    listek laurowy
    ziele angielskie
    2 łyżki ciemnego oleju rzepakowego
    1/4 cebuli
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Barszcz wigilijny

Barszczyk czysty wigilijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki ugotować dzień wcześniej, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zasypać cukrem, 3-4 łyżki i dodać 2 łyżki octu, wymieszać i odstawić.
    Do garnka wlać ok 4 l wody, włożyć włoszczyznę listek laurowy i ziele angielskie. Gotować na bardzo wolnym ogniu kolejne ok 30 min. Wyjąć włoszczyznę dodać buraczki i zakwas, wywar z grzybów i zagotować ponownie. Gotować ok 10 min. Odcedzić przez gęste sito. Na patelni przysmażyć drobno posiekaną cebulkę na oleju rzepakowym ciemnym i dodać do barszczyku. Doprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem i octem jabłkowym. Posypać natką pietruszki.
    Przed podaniem barszczyk podgrzewać pilnując by się nie zagotował.

    Podajemy z uszkami, pasztecikami lub krokietami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować