Wigilijny barszczyk w słoiku

  • wyświetlono: 2237 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Jest to koncentrat buraczany gotowy do spożycia od razu po otwarciu słoika. Wystarczy go tylko podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia, doprawić do smaku i gotowy barszczyk, a buraczki można zetrzeć i dodać do barszczyku lub wykorzystać do sałatki.

IMG_1811
  • 1 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

3 średnie buraki
3 ząbki czosnku
1 kuleczka ziela angielskiego
1 malutki listek laurowy
1 pełna łyżeczka cukru
1 pełna łyżeczka soli do przetworów
1 duża łyżka octu 10%
woda do uzupełnienia, u mnie mineralna z butelki

Sposób przygotowania przepisu:

Wigilijny barszczyk w słoiku

  • Wigilijny barszczyk w słoiku1. Obrane surowe buraki pokroić na kawałki i wrzucić do słoika, dodać ziele, listek, obrany czosnek, cukier, sól, ocet. Zalać do pełna wodą. Zakręcić i pasteryzować 30 minut. Przepis mam od Renatki jeszcze z czasów N.K. :) Z tej porcji mam 1 słoik o pojemności 0,9 litra.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

burakiWigiliaDania bezmięsnePrzetworybarszcz czerwony

Komentarze

Podobne przepisy

Kalafior w słoikach

Dodane przez: peggi

Kalafior w słoikach

W sam raz jako szybki dodatek do...

Mięso w słoikach - domowa konserwa

Dodane przez: ewaeu

Mięso w słoikach - domowa konserwa

Mięsną konserwę najlepiej zrobić...

Buraczki w słoiku na zimę

Dodane przez: Kloruś

Buraczki w słoiku na zimę

Buraczki w słoiczkach to mój żelazny...

image-0oiw882

Dodane przez: Sylwia7

Buraczki do obiadu w słoikach

Dziś przedstawię Wam jak zaprawiam...

Kapusta kiszona w słoikach

Dodane przez: anka1988

Kapusta kiszona w słoikach

Przepis posiadam od cioci. Najlepsza...

Leczo w słoiku

Dodane przez: rzelkazag

Leczo na zimę (w słoiku)

Dostałam od Mamy sporo cukinii,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE