Wigilijny barszczyk w słoiku

4.45 (177 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Jest to koncentrat buraczany gotowy do spożycia od razu po otwarciu słoika. Wystarczy go tylko podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia, doprawić do smaku i gotowy barszczyk, a buraczki można zetrzeć i dodać do barszczyku lub wykorzystać do sałatki.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 średnie buraki
    3 ząbki czosnku
    1 kuleczka ziela angielskiego
    1 malutki listek laurowy
    1 pełna łyżeczka cukru
    1 pełna łyżeczka soli do przetworów
    1 duża łyżka octu 10%
    woda do uzupełnienia, u mnie mineralna z butelki
Wystaw ocenę:

4.45 (177 ocen)

Zobacz również:

Barszcz Barszcz czerwony Przetwory

Wigilijny barszczyk w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wigilijny barszczyk w słoiku 1. Obrane surowe buraki pokroić na kawałki i wrzucić do słoika, dodać ziele, listek, obrany czosnek, cukier, sól, ocet. Zalać do pełna wodą. Zakręcić i pasteryzować 30 minut. Przepis mam od Renatki jeszcze z czasów N.K. :) Z tej porcji mam 1 słoik o pojemności 0,9 litra.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Buraki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować