EsmeraldaZeSmakiem

EsmeraldaZeSmakiem

O mnie:

Nazywam się Dorota K.Grudzień. Moje pierwsze kroki kulinarne stawiałam w piaskownicy.Pamiętam gdy jako 4-letnia dziewczynka podbierałam babci jajka z kurnika i razem z kuzynką piekłam swoje pierwsze " babki z piachu i jajek". Lubiłam też pomagać w kuchni w czasie przygotowań przedświątecznych. Zapach smażonych jabłek z cynamonem,aromat migdałowy makowca,czy waniliowy sernik od zawsze sprawiał, że mam świetny humor. Lubię gotować,ale jeszcze bardziej uwielbiam słodkości. Kocham robić ciasta, torty i desery, którymi mogę się delektować razem z bliskimi. Przez kilka lat mieszkałam w Hiszpanii. Poznałam tamtejszy język, kraj i kuchnię. Podziwiam sprawność i szybkość Hiszpanów z jaką przygotowują obiad. W ciągu 30 minut obiad jest gotowy również z deserem. W tym blogu znajdziesz przepisy polskie jak i z nutą hiszpańską.Zapraszam do wspólnego gotowania. Może i Tobie sprawi to przyjemność, i tak jak ja będziesz czuć relax a nie obowiązek. Co

Liczba punktów za aktywność
171
Liczba obserwujących
1

Wyślij wiadomość
Marcepan domowy
Użytkownik EsmeraldaZeSmakiem w dniu 02.11.2017 17:47 opublikował przepis :

Domowy marcepan

Marcepan najczęściej kupujemy w sklepie, zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia. Przygotowujemy z niego różne ciasteczka, figurki, kremy, ozdoby na tort czy ciasto. Jeśli chcecie marcepan zrobić w domu osobiście,wystarczą nam obrane migdały, cukier, trochę wody i aromat migdałowy, by w kilka minut marcepan mieć już gotowy. Na pewno będzie równie smaczny jak ten ze sklepu, jeśli nie lepszy

image-0h0m5e3
Użytkownik EsmeraldaZeSmakiem w dniu 09.02.2017 14:59 opublikował przepis :

Pizza z ananasem, szynką i oliwkami

Pizza z ananasem, szynką i oliwkami. Jedna z nielicznych, którą robię od lat i nadal nam bardzo smakuje. Dzieci zaś nie chcą słyszeć o innej. Delikatna, puszysta z chrupiącą skórką i słodką, tropikalną nutą.Szczerze polecam.

image-194jyxy
Użytkownik EsmeraldaZeSmakiem w dniu 09.02.2017 14:44 opublikował przepis :

Ciasto na pizzę (z mlekiem)

Ciasto na pizzę z dodatkiem mleka robię od lat. Pizza z takiego ciasta jest bardzo delikatna, puszysta i ma pyszny, chrupiacy spód. Dobre ciasto plus dowolne, ulubione dodatki, to gwarancja udanej i smacznej pizzy, którą możemy się delektować z bliskimi i przyjaciółmi.

image-253rwvh
Użytkownik EsmeraldaZeSmakiem w dniu 09.02.2017 13:56 opublikował przepis :

Krem waniliowo-budyniowy z mascarpone

Krem jest bardzo smaczny, delikatny i lekki.Możemy go wykorzystać do deserów, ciast owocowych oraz tortów. Krem ten nadaje się również do dekorowanie muffinek i tortów.Przepis autorski EsmeraldaZeSmakiem

image-236q216
Użytkownik EsmeraldaZeSmakiem w dniu 31.01.2017 18:55 opublikował przepis :

Pączki z ziemniakami (nadziewane i lukrowane)

Pączki są delikatne i wilgotne, nadziane pyszną, brzoskwiniową marmoladą, polane śmietanowym lukrem i posypane aromatyczną kandyzowaną skórką pomarańczową.Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale i drugiego dnia są nadal świeże i smaczne. Polecam nie tylko na Tłusty Czwartek.

image-0iugwnr
Użytkownik EsmeraldaZeSmakiem w dniu 11.11.2016 01:23 opublikował przepis :

Rogale a'la marcińskie

Rogale są bardzo delikatne, niesamowicie smaczne, na jednym trudno poprzestać.Mają też piękne listki , tak charakterystyczne dla ciasta półfrancuskiego