Paszteciki z grzybami i barszczyk czysty

5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Paszteciki z grzybami i barszczyk czysty

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 op ciasta francuskiego
    500 g grzybów świeżych lub mrożonych
    pół cebuli
    olej do smażenia
    sól
    pieprz
    majeranek
    estragon
    1 jajko
    4 łyżki bułki tartej

    Barszczyk
    1-2 buraki ugotowane lub upieczone
    1 szkl zakwasu z buraków
    wywar ryby lub rosół ok 2l.
    sól
    pieprz
    listek laurowy
    1 cebula
    3-4 grzybki
    ziele angielskie
    cukier
    ocet jabłkowy
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Barszcz wigilijny

Paszteciki z grzybami i barszczyk czysty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby mielimy np przy pomocy robota razem z cebulą. W głębokiej patelni dusimy grzyby bez przykrycia aż odparuj cały płyn , doprawiamy do smaku i studzimy. Dodajemy jajko i bułę tartą , mieszamy.
    Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy całe naszą pastą grzybową. Tniemy przy pomocy radełka w trójkąty o boku ok 6x23x23 cm Zwijamy je w małe ruloniki zaczynając od boku 6 cm , Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok 30 min temp 210 st.
  • 2. Buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach i zasypujemy 1 łyżką cukru oraz dodajemy 1 łyżkę octu. Odstawiamy na kilka godzin. Wywar przygotowujemy w garnku, dodajemy listek laurowy , ziele angielskie , grzybki uprzednio namoczone i cebulę przekrojoną na kawałki. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy buraki i gotujemy kolejne 10 min. Odcedzamy barszczyk do drugiego garnka i dodajemy zakwas oraz doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować