Barszcz z kresów

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Barszcz z kresów

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • porcja żeberek
    lub mostek z większą ilością mięsa.
    buraczki ok 600 g
    zakwas do barszczu z buraków 1 szklanka
    listek laurowy
    ziele angielskie
    sól
    pieprz
    łyżka sproszkowanych grzybów
    250 g śmietany
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupa jarzynowa

Barszcz z kresów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i dzielimy na mniejsze porcje, buraka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Wlewamy do garnka 1.5 - 2 l wody i doprowadzamy do wrzenia. do gotującej się wody wkładamy mięso (wtedy będzie mniej szumowin do zbierania) bo zebraniu szumowin dodajemy buraka i przyprawy i suszone grzybki. Gotujemy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W następnym etapie dodajemy zakwas buraczany i po ponownym zagotowaniu podprawiamy barszczyk śmietaną.
    Podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub chlebem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować