Zupa jarzynowa gości w naszym domu od dawna. Jest szybka, tania i konkretna.
30 min
Składniki:
4-5 ziemniaki
3 marchewki
1 pietruszka
2 cebule
1 puszka groszku konserwowego ( może być także mrożony)
inne warzywa jeśli są ( np kalafior, por, seler, itp)
ok 1,5 do 2 l bulionu ( może być z kostki)
olej
natka pietruszki
koperek ( świeży lub suszony)
lubczyk
liść laurowy,
sól, pieprz, maggi do smaku
Zasmażka:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
Zupa jarzynowa z zasmażką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić i w garnku zrumienić na odrobinie oleju. Zalać bulionem. Warzywa oczyścić, pokroić ( marchew można zetrzeć na tarce o grubych oczkach) dodać do bulionu i gotować do miękkości. Doprawić do smaku.
2.Zasmażka: Na małej patelni roztopić masło i dodać mąkę. Gdy zasmażka się zezłoci, dolać do niej trochę zupy i przelać do garnka z zupą.Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Na koniec dodać posiekaną zieleninę.
Porady
Do zupy można wykorzystać różne warzywa świeże, ale także można skorzystać z mrożonek.
Komentarze