Zupa jarzynowa z zasmażką

4.99 (193 ocen)

  • 30 min

Zupa jarzynowa gości w naszym domu od dawna. Jest szybka, tania i konkretna.

  • 30 min

Składniki:

  • 4-5 ziemniaki
    3 marchewki
    1 pietruszka
    2 cebule
    1 puszka groszku konserwowego ( może być także mrożony)
    inne warzywa jeśli są ( np kalafior, por, seler, itp)
    ok 1,5 do 2 l bulionu ( może być z kostki)
    olej
    natka pietruszki
    koperek ( świeży lub suszony)
    lubczyk
    liść laurowy,
    sól, pieprz, maggi do smaku
    Zasmażka:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.99 (193 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa z zasmażką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić i w garnku zrumienić na odrobinie oleju. Zalać bulionem. Warzywa oczyścić, pokroić ( marchew można zetrzeć na tarce o grubych oczkach) dodać do bulionu i gotować do miękkości. Doprawić do smaku.
  • 2. Zasmażka: Na małej patelni roztopić masło i dodać mąkę. Gdy zasmażka się zezłoci, dolać do niej trochę zupy i przelać do garnka z zupą.Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Na koniec dodać posiekaną zieleninę.

Porady

Do zupy można wykorzystać różne warzywa świeże, ale także można skorzystać z mrożonek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować