Barszcz z botwinki

5 (1 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję przestawiam poniżej – jest smaczna i prosta w przygotowaniu. Ma intensywny smak i aromat.

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
    1 marchewka
    1 mała pietruszka
    Kawałek selera
    3-4 ziemniaki
    180g śmietany 18%
    Posiekany koperek
    Posiekana natka pietruszki
    Jajka ugotowane na twardo
    Sól, pieprz
    Oliwa
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Botwinka Jajko

Barszcz z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie umyć liście i obrać buraczki. Liście wraz z gałązkami pokroić w paski, buraczki pokroić w kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Ziemniaki umyć i oskrobać, pokroić w kostkę. W garnku, na oliwie, podsmażyć ziemniaki (ok. 5-7 minut), następnie wlać gorącą wodą (1-1,5 litra) i zagotować. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać buraki, następnie liście botwinki, marchewkę i pietruszkę. Całość gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie.
    Następnie zahartować śmietanę: wlać do niej kilka łyżek gorącej zupy i wymieszać dokładnie. Tak przygotowaną śmietanę dodać do zupy, którą doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek. Zupę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować