Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, zalać zimną wodą, dodać liście laurowe, ziele, pieprz i zagotować.Zdjąć z powierzchni wody tzw. szumowiny, zmniejszyć ogień i dalej gotować. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie podsmażyć na na oleju z octem, cukrem i przecierem pomidorowym. Wlać pół szklanki wywaru z gotowania się mięsa i dusić aż buraki będą miękkie.Na osobnej patelni, podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę oraz pietruszkę startą na tarce o dużych oczkach. Do garnka z gotującym się wywarem dodać zawartość obu patelni i gotować około 15 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę, kapustę poszatkować. Do wywaru dodać ziemniaki i zagotować. Następnie dodać kapustę oraz osączoną z zalewy fasolę i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać aby powstała gęsta masa bez grudek. Dodać 4 łyżki zupy i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Zasmażkę dodać do gotującego się barszczu. Na samym końcu dodać do zupy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Na talerzu zupę zabielić śmietaną.
Komentarze