Barszcz ukraiński

4.46 (198 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna i pożywna zupa dla całej rodziny.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dag kości wieprzowych,
    5 średnich buraków,
    1/4 włoskiej kapusty,
    3 łyżki przecieru pomidorowego,
    4 ziemniaki
    2 średnie marchewki
    1 pietruszka
    2 cebule
    puszka białej fasoli
    2 łyżki oleju
    1 łyżka octu
    1 łyżka cukru
    2 łyżki mąki
    2 łyżki masła
    4-5 ząbków czosnku
    5 ziaren pieprzu
    3 ziarna ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    sól, pieprz do smaku ,
    natka pietruszki,
    2- 3 łyżki śmietany.
Wystaw ocenę:

4.46 (198 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, zalać zimną wodą, dodać liście laurowe, ziele, pieprz i zagotować.Zdjąć z powierzchni wody tzw. szumowiny, zmniejszyć ogień i dalej gotować. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie podsmażyć na na oleju z octem, cukrem i przecierem pomidorowym. Wlać pół szklanki wywaru z gotowania się mięsa i dusić aż buraki będą miękkie.Na osobnej patelni, podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę oraz pietruszkę startą na tarce o dużych oczkach. Do garnka z gotującym się wywarem dodać zawartość obu patelni i gotować około 15 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę, kapustę poszatkować. Do wywaru dodać ziemniaki i zagotować. Następnie dodać kapustę oraz osączoną z zalewy fasolę i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać aby powstała gęsta masa bez grudek. Dodać 4 łyżki zupy i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Zasmażkę dodać do gotującego się barszczu. Na samym końcu dodać do zupy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Na talerzu zupę zabielić śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała fasola Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też nasz przepis na uszka z grzybami! Polecamy również przepis na bigos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować