Zupa jarzynowa z klopsikami

4.86 (176 ocen)

  • 60 min

Nie zawsze mam czas na gotowanie dwudaniowego obiadu, dlatego często przygotowuję zupy z mięsną wkładką. Moja córeczka bardzo lubi klopsiki a taka zupa jest nie tylko smaczna ale też pożywna.

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki masła
    kilka różyczek kalafiora (może być mrożony)
    duża marchewka
    korzeń pietruszki
    kawałek selera
    cebula
    kilka łyżek zielonego groszku (może być mrożony)
    3-4 ziemniaki
    2 łyżki śmietany 18%
    natka pietruszki
    łyżka słodkiej papryki suszonej w płatkach
    sól
    pieprz
    liście laurowe
    ziele angielskie
Wystaw ocenę:

4.86 (176 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa Klops Klopsiki

Zupa jarzynowa z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać. Marchewkę pokroić w niewielką kostkę, ziemniaki w większą. Kalafiora podzielić na kawałki W garnku rozgrzać masło, wrzucić marchewkę, ziemniaki, seler i pietruszkę, poddusić. Zalać taką ilością wody, ile chcemy mieć zupy. Dodać cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować aż warzywa będą prawie miękkie, dodać groszek i paprykę. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i bułką tartą, posolić. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać do gotującej się zupy. Na końcu zupę przyprawić i zabielić śmietaną. Posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować