REKLAMA

Babka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i cebulą

wyświetlono: 2457 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Postanowiłam upiec prawdziwą babkę ziemniaczaną. Upieczona babka jest bardzo smaczna na drugi dzień, podsmażona na oleju, podana z kwaśną , gęstą śmietaną. Do upieczenia babki użyłam tylko 7 ziemniaków, troszkę mąki i przyprawy, no i oczywiście boczek wędzony i kiełbasa. Polecam :)

opublikowany: 14.06.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 1 osoby
  • 1 godz. 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki 7 szt.
    jajka kurze 3 szt.
    mąka pszenna 3 łyżki
    kasza manna 3 łyżki
    kilka plastrów wędzonego boczku 25 dag
    kiełbaska śląska 1 szt.
    cebula 1 szt.
    śmietana 12 %
    bazylia

    Przyprawy:

    sól morska 1 łyżka
    majeranek 2 łyżki
    pieprz ziołowy 1 łyżeczka
Ocena:

(średnia 4.5 z 188 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, kaszę manną, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy. W między czasie smażymy pokrojony w kostkę boczek, kiełbasę i cebulę. Gdy boczek, kiełbasa i cebula się podsmaży, dodajemy całą zawartość z patelni do ciasta i dokładnie mieszamy. Smarujemy formę silikonową tłuszczem, wlewamy chochlą ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy na drugiej półce od dołu z termoobiegiem 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, musimy także piec do ładnego zarumienienia się babki. Upieczoną babkę studzimy i ostudzoną wyjmujemy z formy. Przykrywamy telerzem formę i razem z talerzem odwracamy do góry dnem,babka sama wyjdzie z formy. Babka smaczna jest podsmażana na drugi dzień, podana z kwaśną , gęstą śmietaną i bazylią.

    Smacznego !!!

Porady

Babka smaczna jest podsmażana na drugi dzień, podana z kwaśną , gęstą śmietaną i bazylią.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE