ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBASĄ I CEBULĄ

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nie masz pomysłu na tani i smaczny obiad? Polecam wypróbować ten przepis - nie będziesz zawiedziony. :)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 większych ziemniaków,
    2 kiełbasy śląskie,
    2 duże cebule,
    papryka słodka,
    papryka ostra,
    15 dag sera tartego + 4 plastry,
    300 g śmietany,
    rozmaryn,
    bazylia,
    gałka muszkatołowa,
    pieprz,
    sól,
    jajko,
    łyżka masła.
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w plastry.
    Kiełbasę kroję w kostkę, cebulę drobno siekam. Podsmażam z dodatkiem papryki słodkiej i ostrej do momentu aż się zarumieni.
    Śmietanę mieszam z jajkiem, serem tartym i przyprawami (rozmarynem, bazylią, solą, pieprzem i gałką).
    Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Układam warstwy: 1/3 ziemniaków, 2 plastry sera, 1/2 kiełbasy, 1/3 ziemniaków, 2 plastry sera, pozostała kiełbasa, pozostałe ziemniaki. Całość zalewam śmietaną.
    Piekę pod przykryciem w 170 stopniach 25 minut, następnie bez pokrywki w 200 stopniach około 15 minut (do momentu zarumienienia się).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować