Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w plastry.
Kiełbasę kroję w kostkę, cebulę drobno siekam. Podsmażam z dodatkiem papryki słodkiej i ostrej do momentu aż się zarumieni.
Śmietanę mieszam z jajkiem, serem tartym i przyprawami (rozmarynem, bazylią, solą, pieprzem i gałką).
Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Układam warstwy: 1/3 ziemniaków, 2 plastry sera, 1/2 kiełbasy, 1/3 ziemniaków, 2 plastry sera, pozostała kiełbasa, pozostałe ziemniaki. Całość zalewam śmietaną.
Piekę pod przykryciem w 170 stopniach 25 minut, następnie bez pokrywki w 200 stopniach około 15 minut (do momentu zarumienienia się).
Komentarze