Kiełbasa wiejska, krucha.

3.21 (14 ocen)

  • 30 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Kiełbasa wiejska, krucha wędzona metodą w garnku, podpiekana.

  • 30 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Przepis na 1 kg kiełbasy.

    Surowiec peklowany 24 godziny:

    Mięso wieprzowe od szynki lub łopatki chude 0,5 kg (peklowane)
    podgardle oskórowane chudsze 25 dag (peklowane)
    Mięso z wieprzowych golonek 25 dag (peklowane)

    Przyprawy:

    peklosól 18 g/kg
    Pieprz młotkowany 2 g/kg
    Czosnek 3 g/kg
    Cukier 1 g/kg
    Majeranek 3 g/kg
    Gałka muszkatołowa 1 g/kg

    Jelita:

    jelita wieprzowe 26-28 mm
Wystaw ocenę:

3.21 (14 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Kiełbasa wiejska, krucha. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozdrabnianie:

    Mięso wieprzowe od szynki lub łopatki chude i podgardle przepuszczamy przez sito 8 mm.
    Mięso z golonki przepuszczamy dwukrotnie przez sito 3 mm, do zmielonego mięsa dodajemy 50 ml lodowatej wody, rozdrabniamy je blenderem na papkę.

    Mieszanie:

    Rozdrobnione mięso z golonki mieszamy ze zmielonym mięsem z szynek i podgardlem. Dodajemy przyprawy , całość dokładnie wyrabiamy do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Wyrobiony farsz odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie napełniamy ściśle jelita.

    Osadzanie, osuszanie:

    Osadzanie od 2 do 3 godzin. W moim przypadku gdy wędzenie odbywać się będzie metodą garnkową dodatkowo osuszam ją kilkanaście godzin.

    Wędzenie:

    Wędzimy w temperaturze 50-55 stopni Celsjusza do odpowiadającego nam koloru. Wędzono w garnku na zrębkach olcha/buk przez 2 godziny. Podpiekamy w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza 30 minut.

    Chłodzenie:

    Schładzamy kiełbasę powieszoną na kiju.


    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Wędlina Kiełbasa wiejska

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować