Babka ziemniaczana z warstwą mięsa mielonego

4.46 (167 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Pomysł mojej mamy, która właśnie tak - nie raz urozmaicała klasyczną babkę ziemniaczaną. Jest pyszna zaraz po upieczeniu oraz następnego dnia - odsmażana!

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    2-3 jajka
    2 duże cebule
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka mąki pszennej
    majeranek
    sól, pieprz
    Warstwa mięsna:
    1/2 kg mięsa mielonego
    1 cebula
    1 sucha bułka namoczona w mleku
    1 jajko
    1 łyżka majeranku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.46 (167 ocen)

Babka ziemniaczana z warstwą mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką - z cebulą) i posypać łyżką mąki pszennej.
  • 2. Do masy ziemniaczanej dodać jajka, czosnek i posiekaną cebulę (jeśli wcześniej nie została dodana).
    Całość wymieszać i doprawić (majerankiem, solą, pieprzem) do smaku.
  • 3. Przygotować warstwę mięsną.
    Wszystkie składniki masy dokładnie połączyć.
  • 4. Masę ziemniaczaną podzielić na dwie części.
    Jedną z nich wyłożyć na blachę posmarowaną olejem.
    Na to położyć warstwę mięsa mielonego i pozostałą warstwę masy z ziemniaków.
  • 5. Piec 1-1,5 godziny w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować