Kabanosy wieprzowe.

5 (1 ocen)

  • 75 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Kabanosy wieprzowe wędzone na zrębkach olcha/buk.

  • 75 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Surowiec na 1 kg kabanosów:

    chude mięso z szynki 40 dag
    mięso z łopatki lub z karczku 60 dag

    Przyprawy:

    peklosól 20 g /kg
    cukier 2g /kg
    pieprz czarny 1,5g /kg
    gałka muszkatołowa 0,5g /kg
    kminek – 0,5g /kg
    czosnek świeży 1g /kg
    jelita baranie rozmiar 22-24
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Kabanosy wieprzowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsa kroimy w kostkę 4x4 cm. Mięso z szynki i z łopatki lub karczku peklujemy osobno. Kostki mięsa nacieramy w peklosoli i umieszczamy w osobnych pojemnikach. Pojemniki wstawiamy do lodówki i peklujemy 3 doby to jest 72 godziny. Po procesie peklowania mięso z szynki rozdrabniamy przez sitko 8 mm a mięso z łopatki lub karczku przez sitko 5 mm. Do rozdrobnionych mięs dodajemy wszystkie przyprawy i całość mieszamy, nie wyrabiamy jak do innych kiełbas. Gotowym farszem nadziewamy ścisło baranie jelita, wcześniej wymoczone w zimnej wodzie. Napełnione jelita wieszamy na kiju odkręcając kawałki takie po 30 cm. Osadzamy w temperaturze pokojowej około 60 minut, osuszamy w wędzarni. Wędzimy w temperaturze 50 - 55 stopni Celsjusza do uzyskania odpowiedniego koloru, około godziny. Dopiekamy w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza przez około 20 minut do osiągnięcia wewnątrz kabanosa temperatury 68-70 stopni. Kabanosy podsuszamy w temperaturze 12-18 stopni przez 5-7 dni.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Kabanosy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować