REKLAMA

Kabanosy wieprzowe.

wyświetlono: 55 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Kabanosy wieprzowe wędzone na zrębkach olcha/buk.

opublikowany: 12.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 75 godz.
  • Średni

Składniki:

  • Surowiec na 1 kg kabanosów:

    chude mięso z szynki 40 dag
    mięso z łopatki lub z karczku 60 dag

    Przyprawy:

    peklosól 20 g /kg
    cukier 2g /kg
    pieprz czarny 1,5g /kg
    gałka muszkatołowa 0,5g /kg
    kminek – 0,5g /kg
    czosnek świeży 1g /kg
    jelita baranie rozmiar 22-24
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsa kroimy w kostkę 4x4 cm. Mięso z szynki i z łopatki lub karczku peklujemy osobno. Kostki mięsa nacieramy w peklosoli i umieszczamy w osobnych pojemnikach. Pojemniki wstawiamy do lodówki i peklujemy 3 doby to jest 72 godziny. Po procesie peklowania mięso z szynki rozdrabniamy przez sitko 8 mm a mięso z łopatki lub karczku przez sitko 5 mm. Do rozdrobnionych mięs dodajemy wszystkie przyprawy i całość mieszamy, nie wyrabiamy jak do innych kiełbas. Gotowym farszem nadziewamy ścisło baranie jelita, wcześniej wymoczone w zimnej wodzie. Napełnione jelita wieszamy na kiju odkręcając kawałki takie po 30 cm. Osadzamy w temperaturze pokojowej około 60 minut, osuszamy w wędzarni. Wędzimy w temperaturze 50 - 55 stopni Celsjusza do uzyskania odpowiedniego koloru, około godziny. Dopiekamy w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza przez około 20 minut do osiągnięcia wewnątrz kabanosa temperatury 68-70 stopni. Kabanosy podsuszamy w temperaturze 12-18 stopni przez 5-7 dni.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: monika016 monika016

Kabanosy w cieście francuskim

Prosty pomysł na ciepłą kolację lub imprezową przekąskę.

kategoria: Ciasta Przystawki opublikowany: 08.11.2015 | wyświetlono: 21760 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Kabanosy w cieście francuskim

Pyszna i szybka przekąska która znika w mgnieniu oka.

kategoria: Ciasta Przekąski opublikowany: 26.06.2018 | wyświetlono: 2079 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: wronulka1 wronulka1

Kabanosy w Cieście Francuskim

Pyszna i szybka do zrobienia przekąska.

kategoria: Przystawki opublikowany: 31.03.2013 | wyświetlono: 14955 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: mysza75 mysza75

Kabanosy pod pierzynką z grilla

Magdalena Kaczmarek

kategoria: Sosy Grill Ser opublikowany: 10.07.2018 | wyświetlono: 396 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE