Babka czekoladowa z gorzkiej czekolady

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babka jest mocno czekoladowa, po prostu pyszna. Będzie wspaniale prezentowała się na wielkanocnym stole. Polecam z całego serca :) Można użyć czekoladę mleczną lub gorzką.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250g gorzkiej czekolady

    (może być mleczna czekolada)

    kilka kropel ekstraktu waniliowego

    150 g masła

    1/2 szkl cukru

    6 jajek

    1,25 szkl mąki

    2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka czekoladowa z gorzkiej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki w temperaturze pokojowej.

    Czekoladę zetrzeć na tarce. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku i ekstrakt waniliowy. Mąkę wymieszać z czekoladą i proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ucieranej masy dodawać na przemian czekoladę z mąką i połowę ubitych białek. Na koniec do ciasta delikatnie wmieszać pozostałe białka.

    Ciasto przełożyć do formy na babkę. Piec ok 70 minut w temperaturze 160 stopni. W razie gdyby babka mocno się przypiekała można przykryć ją papierem do pieczenia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Babka czekoladowa

3.48 (159 ocen)

Zdobywca nagrody

Babka z budyniów

3.33 (3 ocen)

Opublikowany w Magazynie
a

To może cię zainteresować