Babka czekoladowa z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrami do białości. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać olej oraz mąkę przesianą z proszkiem oraz śmietankę. Białka ubić na sztywno i powoli dodawać do ciasta delikatnie mieszając.
2.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką i przestudzić.
3.Ciasto podzielić na 2/3 i 1/3 . Do większej części dodać rozpuszczoną czekoladę, budyń czekoladowy i rum, delikatnie wymieszać.
4.Do części białej dodac kokos i likier, delikatnie wymieszać.
5.Foremkę wysmarować tłuszczem, można posypać bułką tartą.
6.Najpierw wyłożyć ciasto ciemne a następnie ciasto białe. Można również ciasta wykładać na przemian w patyczkiem zrobić esy-floresy.
7.Pieczenie godz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.
8.Czekoladę biała rozpusćić w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką, polać babkę.
Komentarze