Brownie z malinami to kawałek czekoladowych endrofin szczęścia w połączeniu z filiżanką gorącej kawy doda niesamowitej energii. Szybko poprawia humor. A to jeden z powodów, aby nie odmawiać sobie czekoladowych przysmaków,
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
20 dag gorzkiej czekolady 60% kakao
20 dag masła 82%
1 czubata szklanka dość drobnego brązowego cukru
2 łyżki kakao lub czekolady w proszku
4 jajka
1 1/3 szklanki mąki pszennej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag świeżych lub mrożonych malin
Brownie z gorzkiej czekolady z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło przełożyć do rondelka podgrzać i rozpuścić.
Do ciepłego dodać połamaną na kawałki czekoladę, odczekać 3 minuty, po czym wymieszać do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji.
Jajka wbić do miski, wsypać cukier i ubić na puszystą masę, wlać płynną czekoladę z masłem, zmiksować na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem.
2.Ciasto wylać na blaszkę o wym 23/27 cm, na wierzchu rozsypać świeże lub mrożone maliny (bez rozmrażania).
Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 30/35 minut. Wyjąć z pieca, wystudzić.
Komentarze