Babka czekoladowa z budyniów

3.49 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Doskonale nadaje się nie tylko na wielkanocny stół. 

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka stopionej margaryny
    5 torebek budyniu czekoladowego
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    Dodatkowo 1 czekolada mleczna
    1 łyżka masła
    2 łyżki śmietany 30 %
Wystaw ocenę:

3.49 (151 ocen)

Zobacz również:

Babki

Babka czekoladowa z budyniów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka czekoladowa 1. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli na sztywno . Następnie dodajemy cukier I miksujemy aż się rozpuści. Gdy białka będą sztywne, dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodajemy proszek budyniowy, roztopioną, wystudzona margarynę i proszek do pieczenia. Masę wykładamy do natłuszczonej, wysypanej bułką tartą formy na babkę i pieczemy w 180 stopniach około 35 minut. Studzimy. Następnie robimy polewę: w garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy śmietanę i pokruszoną czekoladę. Mieszamy do połączenia składników. Wystudzoną babkę polewamy polewą.

Porady

Z tego ciasta można też upiec biszkopt do tortu i przełożyć dowolnym kremem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować