Piernik staropolski dojrzewający - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku z grubym dnem rozpuszczamy na średnim ogniu cukier,miód i przyprawy.Doprowadzamy do wrzenia a następnie studzimy.
Pozostałe składniki wkładamy do dużej miski, robimy wgłębienie i w to wgłębienie wlewamy chłodną masę miodową. Mieszamy aż do połączenia składników. Całość może być dość "luźna" lecz jest to dobra konsystencja. Powstałą masę przekłądamy do makutry iodstawiamy przykryte ściereczką w chłodne miejsce na 6 tygodni. Pieczemy około tydzień przed świętami.
Ciasto dzielimy na 3 równe części,każdą z nich rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy.
Przekładamy każdą z nich w prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni C.
Wystudzone blaty przekładamy ciepłymi powidłami i dociążamy ciężkim przedmiotem minimum 24 godz.
Przygotowujemy polewę,masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i stopniowo dokładamy do niego kostki masła. Energicznie mieszając do rozpuszczenia czekolady.Polewamy nią nasz piernik starając się pokryć wszystkie boki równą warstwą. Na koniec możemy udekorować nasze ciasto pierne ja z masy marcepanowej powycinałam foremką gwiazki i pomalowałam je barwnikiem spożywczym. Smacznego!
Porady
Z podanego przepisu wyjdą również przepyszne pierniczki.
Komentarze