Pasztet w kruchym cieście

4.5 (192 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Propozycja na wykorzystanie mięsa z obiadu.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:
    30 dag mąki
    3 żółtka
    szczypta soli
    15 dag masła
    2 łyżki śmietany

    Składniki na pasztet:
    750g gotowanego mięsa z kurczaka
    2 gotowane marchewki
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    2 jajka
    2 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz

    Dodatkowo:

    4 duże jajka na twardo
    1 mały słoiczek marynowanych podgrzybków
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Rosół Kruche ciasto Pasztet

Pasztet w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Ciasto- mąkę przesiać, posiekać z pozostałymi składnikami i zagnieść. 2/3 schować do lodówki, a 1/3 do zamrażarki.
    Pasztet- mięso wraz z cebulą i czosnkiem przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka, bułkę tartą oraz przyprawy.
    Jajka na twardo obieramy.

    2/3 ciasta z lodówki wałkujemy na grubość ok ½cm. Wykładamy nim spód oraz boki keksówki o wymiarach ok 9x20cm. Dziurkujemy widelcem. Wykładamy do środka połowę pasztetu, układamy jajka oraz grzybki i pokrywamy pozostałym pasztetem. Na wierzchu układamy rozwałkowane pozostałe kruche ciasto, a następnie dziurkujemy wierzch.
    Pasztet pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180st C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Grzyby Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować