Francuskie naleśniki na wzór crêpe Suzette

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Dziś Dzień Naleśnika, więc warto uczcić go takim aromatycznym, pomarańczowym i niesamowicie delikatnym!

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ok 20 naleśników:

    500ml mleka 2%
    100ml wody gazowanej
    2 jajka
    2 łyżki oleju
    30g cukru trzcinowego
    szczypta soli
    300g mąki do naleśników

    Dodatkowo:
    500ml soku pomarańczowego
    Skórka otarta lub cienko obrana i drobno posiekana z jednej pomarańczy
    Dokładnie wyfiletowane i pozbawione albedo cząstki z dwóch pomarańczy
    ok 100g masła
    100g cukru trzcinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Francuskie naleśniki na wzór crêpe suzette - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podane składniki na ciasto łączymy i dokładnie mieszamy, by nie było grudek mąki. Pozostawiamy ciasto na godzinę, by odpoczęło, a następnie ponownie mieszamy i na mocno rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki.
    Każdy naleśnik składamy na pół ina dwa razy do środka.

    Na głębszą patelnię wsypujemy połowę cukru i potrząsając tylko lekko czekamy aż się rozpuści. Dolewamy połowę soku, połowę skórki i na końcu połowę odmierzonej ilości masła. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitego sosu. Układamy w nim naleśniki ciasno jeden obok drugiego i połowę cząstek pomarańczy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu najpierw z jednej, a następnie z drugiej strony. Tak samo postępujemy z pozostałymi składnikami na sos. Tak przygotowane naleśniki najlepiej smakują na ciepło. Można je również podać z gałką ulubionych lodów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować