Cytrynowy mannowiec z makiem w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta zagniatam na jednolite ciasto , wkładam do foliowego woreczka i do lodówki na godzinę . Ciasto podsypuję mąką , dzielę na 3/4 i 1/3 . 3/4 ciasta wałkuję , wykładam blaszkę .
2.Mleko z dodatkiem cukru i cukru waniliowego doprowadzam do zagotowania , dodaję kaszę mannę , mieszam , gotuję aż zgęstnieje , ciągle mieszając , zestawiam z ognia , lekko studzę . Do masy dodaję sok z cytryny , miksuję , dodaję zmieszane żółtka z wodą , miksuję , dodaję mak , miksuję . Białka ubijam z solą na sztywno , dodaję do masy , mieszam , wykładam na przygotowane ciasto .
3.Pozostałe ciasto cienko wałkuję , radełkiem kroję paski , które układam po przekątnej tworząc kratkę . Ciasto piekę ok. 50 minut na rumiano w temperaturze 180 stopni .
4.Letnie ciasto posypuję cukrem pudrem , pozostawiam do całkowitego wystudzenia . Przed podaniem dekoruje posypką cukrową , listkami mięty .
Komentarze