Szarlotka w kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • 50 min

Szarlotki najbardziej smakują mi jesienią kiedy w moim sadzie rumienią się piękne czerwone jabłuszka. Piekę to ciasto kiedy mam na nie ochotę.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    30 dag masła
    15 dag cukru
    4 żółtka


    Masa Jabłkowa:
    2 kg jabłek
    cukier waniliowy
    4 łyżki startych biszkoptów
    bułka tarta

    Dekoracja:
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na 15 minut. W tym czasie obrać jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i włożyć do garnka.Dodać cukier waniliowy, wymieszać. Smażyć około 15 minut. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i wylepić nią natłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę, nakłuć kilkakrotnie widelcem, piec ok. 15 minut w gorącym piekarniku. Podpieczony placek wyjąć z piekarnika, posypać 2 łyżkami startych biszkoptów, przykryć równą warstwą masy jabłkowej, znów posypać pozostałymi biszkoptami. Rozwałkować drugą część ciasta i przełożyć na jabłka. Szarlotkę wstawić do gorącego piekarnika, piec ok. 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Szarlotkę można podawać z lodami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Cukier waniliowy Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować