Szarlotka w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na 15 minut. W tym czasie obrać jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i włożyć do garnka.Dodać cukier waniliowy, wymieszać. Smażyć około 15 minut. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i wylepić nią natłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę, nakłuć kilkakrotnie widelcem, piec ok. 15 minut w gorącym piekarniku. Podpieczony placek wyjąć z piekarnika, posypać 2 łyżkami startych biszkoptów, przykryć równą warstwą masy jabłkowej, znów posypać pozostałymi biszkoptami. Rozwałkować drugą część ciasta i przełożyć na jabłka. Szarlotkę wstawić do gorącego piekarnika, piec ok. 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze