Tarta z mięsa rosołowego na kruchym cieście

3 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Tak przygotowany pasztet wygląda i smakuje świetnie. Bowiem w tej tarcie zamknięta jest esencja smaków tradycyjnego rosołu. Przepis pozwala w całości wykorzystać mięso i warzywa pozostałe po rosole. To idealna propozycja na obiad, z dodatkiem barszczu zasmakuje każdemu.

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto
    500g mąki pszennej
    250g zimnego masła
    100g zimnej wody
    2 łyżki soli

    Pasztet
    1kg mięsa drobiowego z rosołu
    3 ugotowane marchewki
    2 ugotowane pietruszki
    Kawałek ugotowanego selera
    4 jajka surowe
    1 łyżeczka mielonego pieprzu
    Pól łyżeczki gałki muszkatołowej
    Natka pietruszki
    Sól do smaku

    Oraz
    Masło
    Bułka tarta
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Tarta z mięsa rosołowego na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę połączyć z solą i posiekać z masłem. Wyrobić ciasto dodając stopniowo wody, zagnieść szybko, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
    Mięso oddzielić od kości, pokroić na niewielkie kawałki i razem z warzywami zmielić w maszynce. Masę wyrobić, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać posiekaną natkę pietruszki. Dodać surowe jajka, wymieszać.
    Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. 1/3 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować na grubość około 0,5 cm wyłożyć dno tortownicy i boki. Ciasto ponakłuwać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i podbiec spód tarty (7-10 minut).
    Na podpieczony spód wyłożyć mięsny farsz. Pozostałą część ciasta rozwałkować, wyciąć paski i ułożyć na mięsie tworząc kratkę, paski lekko zlepić z ciastem po bokach.
    Tarte włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować